Samolepicí tapety

Jak na samolepicí tapety?

Obliba samolepicích fólií či tapet roste. Tyto tapety jsou snadným řešením pro lidi, kteří nemají s tapetováním příliš zkušeností a rádi by svůj interiér rychle změnili. Samolepicí tapety vynikají prvotřídním tiskem a odolným materiálem se kterým se snadno pracuje. Tapetování je proto rychlé a zábavné. Samolepicí tapety doporučujeme lepit na dokonale hladké povrchy, lakované dřevo, dřevotřísku, umakart, plast, laminát a další.

wallpaper_selfahdhesive_step1 (1) wallpaper_selfahdhesive_step2 wallpaper_selfahdhesive_step3 wallpaper_selfahdhesive_step4 wallpaper_selfahdhesive_step5 wallpaper_selfahdhesive_step6

Základem je ten správný povrch dobře připravit pro lepení. Pokud se rozhodnete nalepit tapetu na zeď, doporučujeme ji před lepením dokonale vyčistit od prachu, mastnoty a drsných míst, takové místa by se měly vybrousit a následně zahladit. Zeď by měla být naprosto suchá, nejlépe bílá nebo světlá jednobarevná, materiál podkladu by neměl být savý. Pokud budete fólii lepit na omítku, na stěnu ošetřenou křídou, nebo vápnem musí být proveden základní nátěr pro lepší přilnavost lepidla. Také doporučujeme stěnu napenetrovat

Pokud máte povrch připravený, můžete přejít k samotnému lepení. Před nalepením prosím zkontrolujte, zda odpovídá vzor, velikost a barevnost. Až poté přejděte k rozstříhání tapety. Doporučujeme samolepicí fólii rozložit na suchém, rovném a čistém místě, přiložit jednotlivé pásy k sobě a zjistit zda vzor správně navazuje.

Samotné lepení je již rychlé a jednoduché, nemusíte používat žádné lepidlo navíc. Začínáte vždy zleva, rozměříte a označíte si na zdi, jak pásy budete přikládat, tzn. stanovíte si rovinu pomocí vodováhy či olovnice a tužkou si vše zakreslíte.  Začínáte lepit shora, tapetu vezmete a shora jemně odlepujete její podkladovou část, kterou postupně oddělujete od fólie a fólii zároveň přikládáte k povrchu, dbáte na to abyste přikládali prvně střed fólie a okraje vyhlazujete do stran nejlépe tapetářskou stěrkou nebo jemným hadříkem. Fólii nenapínejte příliš velkou silou. Další pruh přikládáte těsně k předchozímu, aby tapeta na sebe dobře navazovala bez mezer. Snažte se tapetu vyhlazovat, aby vám nezůstávaly bublinky. Po nalepení celé tapety můžete dořezat, uhladit. Samolepicí tapeta zcela zaschne po několika hodinách. Proto pokud fólii přitisknete křivě je nutné ji ihned lehce odlepit a bez natahování znovu rovně přiložit a zahladit. Takto lze tapetu srovnat pouze během instalace.

Při odstraňování samolepicí tapety je dobré před odlepením tapetu nahřát například fénem, horký vzduch pomůže lepidlo snáz odstranit. Stěnu po sundání samolepky je třeba zbavit zbytků lepidla a to nejlépe čističem na alkoholové bázi. I tak doporučujeme stěnu po slepení samolepicí fólie znovu vymalovat. Při odstraňování z jiných povrchů jako například z plastu nebo nábytku nepoužívejte alkoholový čistič abyste povrch nepoškodili, ale použijte čistič mýdlový.

Zpět do obchodu